Hoppa till innehåll

Socialt hållbart höghus blir nytt landmärke i Hagsätra

Sveafastigheter Bostad har utsetts till vinnare för att bygga ett nytt landmärke i Hagsätra Centrum med 200 hyresbostäder som inrymmer alltifrån kompis- och kollektivlägenheter till utrymmen för s.k. co-working, cykelverkstad och Sveriges minsta biograf. Det vinnande förslaget går under namnet ”Hagsätra hubb” – där bildning, idrott och gemenskap utgör ledorden för Hagsätras nya landmärke, ett bostadshus med fokus på social hållbarhet.

Hagstra Hubb

Ett krav från staden har varit att förslagen ska bidra till att utveckla Hagsätra Centrum. Betoningen har legat på socialt hållbar stadsplanering, där man ville se en byggnad som både bidrar till och förstärker platsens identitet. Konkurrensen var hård och 22 förslag kom in i tävlingen där juryn i jämförelseförfarande slutligen valde Hagsätra Hubb från Sveafastigheter Bostad och Belatchew Arkitekter, där man adresserat frågor inom områden som bildning, idrott och gemenskap.

Vi är otroligt stolta över att vinna markanvisningen för ett så komplext uppdrag med högt ställda krav inom framförallt social hållbarhet vilket är ett område vi aktivt arbetar med i alla våra projekt, säger Lars Gärde, affärsutvecklingschef Sveafastigheter Bostad.
En gedigen analys ligger till grund för förslaget där man genom intervjuer med boende och andra berörda. Tillsammans med konsultbolaget Tyréns sammanställdes en analys för att få en bild av området och vilka sociala behov som finns, däribland att öka tryggheten och kulturutbudet. En del i projektet är därför Hagsätra Hubb, en multifunktionell mötesplats som ska vara en plats för bildning, studier, entreprenörskap och konst. Det inrymmer också bland annat ett gym, ett ”vardagsrum” för olika målgrupper under dag och kvällstid samt vad som kommer att bli Sveriges minsta biograf.

Mötesplatsen kommer att fyllas med innehåll i samarbete med lokala organisationer för att bli en plats som bidrar till hela Hagsätras utveckling, säger Harry Mc Neil, marknads- och hållbarhetschef på Sveafastigheter Bostad.
Projektet består av blandade boendeformer med alltifrån ungdomsboende, kollektivhus och kompislägenheter till vanliga lägenheter. Byggnaden och gårdens utformning främjar rörelse och ett aktivt liv, och ett stort fokus har varit att hitta sociala samlingsytor för att skapa möten mellan generationer och locka fler besökare till Hagsätra. Utöver att adressera Hagsätras specifika behov ställdes höga krav på den arkitektoniska kvaliteten. Sveafastigheter Bostad och Belatchew Arkitekter ville med sitt bidrag ge Hagsätra en ny modern siluett, där husets högdel ger intryck av att sväva i luften.

Det är alltid ett privilegium at få vara med och utforma stadens landmärken. I Hagsätra ville vi spinna vidare på ABC stadens vision om en levande ytterstad samtidigt som vi tillför ett nytt lager av samtida arkitektur med ett rikt innehåll, säger Rahel Belatchew, chefsarkitekt och VD på Belatchew Arkitekter.
Hållbarhet genomsyrar hela projektet och huset har låg energiförbrukning, solceller på taket och digitaliserade funktioner som erbjuder hyresgästerna klimatsmarta alternativ som bilpool, lastcyklar och leveransboxar för varor vilket gör att bilparkering inte behövs.

För mer information, kontakta:
Lars Gärde, vice vd och Affärsutvecklingschef Sveafastigheter Bostad, 070 333 71 82, lars.garde@sveafastigheterbostad.se

Harry Mc Neil, marknads- och hållbarhetschef Sveafastigheter Bostad, 0733 31 22 11, harry.mcneil@sveafastigheter.se

Rahel Belatchew, VD Belatchew Arkitekter, 070 174 94 32, rahel@belatchew.com

Sveafastigheter Bostad är en ledande utvecklare och förvaltare av hållbara bostäder och vårdboenden i primärt Storstockholm och Mälardalsregionen. Sveafastigheter Bostads kärnvärden är att vara en pålitlig och närvarande förvaltare, en innovativ och kreativ utvecklare, en långsiktig samhällsbyggare samt en proaktiv och drivande partner.

Sveafastigheter i Hagsätra